”Zapamti - a ovo je vrlo važno - samo si jednu misao udaljen od sreće, samo si jednu misao udaljen od tuge. ”
~Sydney Banks


NOVO ! ! !

Konzultacije za djecu i tinejdžere

Video - Kompatibilnost, slušanje i tajna kvalitetnih odnosa - Joe Bailey

Članak - SPONTANO ISCJELJIVANJE - dopustiti iluziji da se odigra do kraja

zemlja u ruci

Pod nazivom Tri principa podrazumijevamo učenje o tri osnovna univerzalna principa psihološkog i duhovnog zdravlja čovjeka - Um, Svijest i Misao. Ovo je vrlo jednostavno i moćno razumijevanje koje uvelike pojednostavlja svijet psihologije, duhovnosti kao i kreacije svakog aspekta čovjekovog života.

U tom smislu, "princip" ne predstavlja neko kruto rigidno pravilo kojeg se trebamo držati, već označava fundamentalnu, univerzalnu istinu iz koje proizlaze sva druga znanja i razumijevanja o dotičnom području. Kako imamo principe gravitacije, termodinamike, fizike i dr, tako su sada otkriveni i principi psihološkog funkcioniranja čovjeka. Otkrio ih je, ili bolje reći, definirao, Sydney Banks koji je 1973. godine (www.sydneybanks.org) doživio neku vrstu dubokog prosvjetljenja.

Razumijevanje principa pozitivno se odražava na sva područja našeg života - odnose, obitelj, zdravlje, posao, financije, koncentraciju, inspiraciju, motivaciju, kreativnost itd. Pogledajte video snimke o utjecaju razumijevanja ovih principa na pojedince i društvo.

Ovi principi su baza svakog čovjekovog iskustva, odnosno doslovno ono od čega je svako iskustvo sastavljeno, izgrađeno. Mi ih stalno koristimo za kreiranje svih naših iskustava, bili principa svjesni ili ne. Što nam je bolje poznata njihova priroda i način funkcioniranja, to ćemo lakše i uspješnije ići kroz život, s manje sudaranja i padanja. Kako su ovi principi neograničeni, tako je i dubina njihovog razumijevanja neograničena, a neograničene su i dobrobiti koje iz toga shvaćanja slijede.

Tri principa

Nazivi koje je Sydney Banks dao principima su samo riječi. Same riječi nisu važne i sasvim je moguće da se u drugim učenjima ove iste riječi koriste u drugačijem značenju. Ono što je važno jest ono na što one ukazuju. Ovo je vrlo kratki opis.

Princip Uma - životna inteligencija unutar svega što postoji. Ona dovodi do toga da sjeme izraste u drvo, ptice znaju kako da sviju gnijezdo, dijete postane odrastao čovjek, rane zacjeljuju i srca kucaju. Bez ove životne inteligencije, ne bismo bili živi.

Princip Svijesti - daje nam svjesnost o postojanju, svjesnost sebe i svojih iskustava. Razina svijesti određuje kvalitetu našeg životnog iskustva. Bez svjesnosti ne bismo bili svjesni da smo živi.

Princip Misli - sredstvo kroz koje oblikujemo svako naše iskustvo, uključujući osjećaje, osjete, percepciju sebe i svijeta oko sebe (što i kako čujemo, vidimo i doživljavamo nešto). Oni su kao kormilo kojim upravljamo našim životnim brodom. Bez Principa Misli, koji je puno dublji nego što nam se na prvi pogled čini, ne bi bilo nikakvog iskustva.

 

Sva tri principa su sile koje postoje "prije" nastanka materije i materijalnog svijeta, one su sile kreacije, ono što neograničeni potencijal pretvara u fizički oblik koji zatim vidimo i osjećamo kao naš stvarni svijet.

Kako bismo zaista imali koristi od učenja o Tri principa, nije dovoljno intelektualno razumijevanje, tj. pročitati ili čuti što oni jesu i kako funkcioniraju. Ono što donosi promjenu su dublji uvidi u njihovu prirodu, koji svaka osoba može samo sama unutar sebe prepoznati i osjetiti. Bez tih uvida, tri principa su samo teorija. Tek kada imamo vlastite spoznaje o njima i kada osjetimo svoju istinsku bît na koju principi ukazuju, osjetit ćemo da nam ovo razumijevanje donosi značajne promjene.

Kako bi do spoznaja i razumijevanja došlo, nije potrebno raditi nikakve vježbe, nije neophodno aktivno "raditi na sebi", analizirati svoju psihu, ponovo proživljavati traume iz prošlosti ili iskapati i mijenjati podsvjesna vjerovanja. Dovoljno je jednostavno biti u dodiru s učenjem o Tri principa, npr. kroz konzultacije i seminare, pod vodstvom nekoga tko ih je već dovoljno duboko uvidio.

Ta osoba će vam ukazivati na put do unutarnjeg Izvora vašeg života, sve dok ga ne prepoznate i osjetite. To je slično kao kada vam netko pokazuje pticu na grani koju trenutno ne vidite. Ptica je tamo, cijelo vrijeme, ali vi je ne vidite. Ako vam netko nastavi strpljivo pokazivati gdje je, prije ili kasnije, ugledat ćete je. Na isti način ćete ugledati mnoge unutarnje istine, mnoga dublja razumijevanja života, kao i ono glavno - unutarnje bogatstvo koje je cijelo vrijeme u vama, vaš Izvor svega, vašu istinsku bit, koju do tada niste vidjeli ili osjetili. Kada to prepoznate, vaš život više nikad neće biti isti.

Principi nam otkrivaju prave razloge nezadovoljstva u životu. Obično mislimo da nešto moramo postići odnosno promijeniti u sebi ili izvan sebe kako bismo bili sretni i zadovoljni. Principi nam daju uvid u pravu prirodu stvari. Otkrivaju nam kako su točno kreirani naši osjećaji, osjeti i doživljaj života te od kuda zaista dolaze psihološko i duhovno zdravlje i istinska sreća - iznutra. Otkrivaju nam da je naša prava priroda čista radost, dobrota, ljubav i sloboda i da ne ovise o apsolutno ničemu, pa tako niti o popravljanju nečega.

Ovi principi nisu psihološka metoda, pozitivno razmišljanje, teorija, tehnika koju treba prakticirati ili principi kojih se treba pridržavati. Oni su cigle od kojih je napravljena kuća života. Oni su baza svega, pa tako i baza svih metoda i tehnika, kao i svih vrsta psihologije i duhovnih učenja. Njihovo poznavanje olakšat će nam i poboljšati kvalitetu bavljenja bilo kojom tehnikom, radom na sebi, duhovnošću, te dati našem profesionalnom radu, kao i životu uopće, puno dublju dimenziju.

Tri principa ukazuju na duboke istine na koje su mnogi duhovni učitelji i mistici ukazivali još od davnina. Slična učenja donose nam i učitelji novijeg vremana, npr. Eckhart Tolle, Byron Katie, Mooji, Gangaji, Adyashanti, i sl. Razlika je kod Tri principa u specifičnom načinu prenošenja i edukacije kao i u potpunoj jednostavnosti principa koje stoga mogu razumjeti čak i djeca.

_________________________________________________

Tri principa se već 40-tak godina s velikim uspjehom koriste u svijetu za poboljšanje svih životnih  područja – mentalnog i emocionalnog zdravlja i blagostanja, za poslovne i sportske uspjehe, osobni rast i razvoj. Podučavaju se u školama, bolnicama, centrima za beskućnike, zatvorima, poslovnim korporacijama i privatnim savjetovalištima. Jedan od projekata dobio je i Kalifornijsku nagradu za mir.

Pogledajte par videa o Tri principa: Video snimke.