Vjera u sebe, motivacija za učenje, ljubav prema drugima, prestanak ovisnosti o kompjutoru (dječak od 12 godina)

Razgovori s Romanom pomogli su mi da shvatim da je bitno vjerovati u sebe i da je sve moguće kada to želiš, da je sve jednostavno i da kada misliš da ne možeš da onda baš tad možeš i moraš. Pomogli su mi da shvatim da ako učim i budem bolji da je to za moje dobro i za moju bolju budućnost. Pomogli su mi još da ne budem zatvoren u sobi, nego da idem van i da živim život koji imam i da cijenim sve oko sebe. Pomogli su mi još u nečemu što mi je jako bitno a to je da sam dobio osjećaje Ljubavi prema drugima i da nisam više hladna osoba koja će uvijek raditi probleme i širiti mržnju. Pomoglo mi je još to da se odviknem od kompjutora od ovisnosti koja šteti mozgu, umu, mislima i blokira ti cijelo tijelo.

Tako da mislim da vrijedi pokušati biti bolji čovjek da to svako može ako ima želju da bude bolji. Ja sam je imao da napravim dobro za svoje roditelje da budu sretni ali najviše sam to napravio zbog sebe jer sam htio biti bolji i sada i jesam. Zato sam ponosan na sebe budite i vi ponosni na sebe kada uspijete u nečemu što želite.

Draga Romana, ne znam kako da ti se zahvalim, ni kako drugačije da kažem hvala, ali eto hvala ti šta si pričala sa mnom i šta si mi pomogla. Stvarno ti hvala puno puno od srca, ove promjene koje su desile samo razgovorima od sat vremena promjenile su moj život i stavile ga jedan korak ispred. Hvala ti od srca.

Ervin Duraković, 12 godina

 

******************

Oslobođenje, promjena u svijesti

Draga Romana, hvala ti još jednom na prekrasnom seminaru, meni i najljepšem do sada. Otišla sam sa seminara noseći potpuno drukčije osjećaje i misli nego koje sam donjela.

Od ovog seminara pogotovo, kao da su stvari postale puno jednostavnije. Većinu vremena sam provela s velikim osmjehom na licu, u mirnoći i veselju, plesala po kući a u zraku je određena lakoća oko svega što radim, nakon dugo vremena. Kada i dođe misao koja izaziva neugodu i krenem se mučiti, prepoznam ju kao nekorisnu, kao dio prošlosti pa se ne želim se njome baviti i lako ju otpustim (a potpuno drukčije ju i doživim). Pa onda i zbog toga budem sretna i veselim se što će u buduće takve misli dolaziti sve rijeđe, i biti zamijenjene novim i pozitivnijima.

Postala sam svjesna da svoje strahove mogu prenijeti u svaku i bilo koju situaciju, bilo tko od nas i da to nema smisla. Pa kada zamišljam situaciju koje me inače strah i ne bih željela da se dogodi, pokušavam ju gledati iz mjesta gdje se ona događa a ja sam svejedno dobro. Na kraju tog razmišljanja me više nije strah a to mi je nešto predivno... Oslobađajuće... I veselim se produbljivanju tih osjećaja i misli, jačanju veze s dijelom sebe koji je uvijek dobro. Prepustiti se i vidjeti gdje će me dovesti.

Osjećam ogromnu zahvalnost, ljubav i sreću jer sam se našla u 3P i na svoj podršci i pomoći koju sam dobila... Jedva čekam idući seminar, vidimo se uskoro!

Ivana Hrčka

****************************

Pomoć studentima kod učenja, stresa i depresije

„Kontaktirala sam Romanu nakon završene prve godine medicinskog studija. Na kraju te prve godine, kao i kroz nju, bila sam u ekstremnom stresu, iscrpljena i depresivna. Osjećala sam kao da sam se izgubila i da je moj svakodnevni život postao vrlo nekvalitetan. Znala sam da trebam nešto učiniti kako bih to promjenila, ali nisam znala što i kako, kako ponovo biti svoja, i lakše se nositi s izazovima tako zahtjevnog fakulteta.
 
Kada sam prvi put pričala s Romanom znala sam da želim nastaviti s konzultacijama. Sada je prošlo nekoliko mjeseci i završila je prva polovica druge godine studiranja, i promjena je nevjerojatna. Kroz redovite razgovore s Romanom ponovo sam se počela osjećati dobro, opušteno i sigurna u sebe. Prošla sam ispite potpuno bez stresa i destruktivnih misli. Bilo mi je potpuno čudno i novo iskustvo da se može učiti 10 sati dnevno bez stresa ili straha, i uspješno položiti ispite bez iscrpljivanja.
 
Prije sam mislila da mi stres pomaže da bolje i više učim, da imam više motivacije. Sada vidim da me je samo iscrpljivao. Sada sam sposobna učiniti sav taj rad i učenje bez njega, što mi je ostavilo puno više energije i radosti za ostale stvari u mom životu, uključujući i više opuštenog druženja s prijateljima, koje mi je prije bilo nemoguće.
 
Prije razgovora s Romanom nisam znala hoću li uspjeti završiti fakultet, a sada vidim da je kompletiranje studija ne samo moguće već i je moguće s užitkom.
 
Preporučila bih ovu vrstu vodstva i podrške svakome tko traži više radosti i unutarnjeg mira u svom životu. A posebno bih to preporučila ostalim studentima medicine kao i svim studentima koji osjećaju da su pod stresom ili nesretni i nezadovoljni."
 
~ Helene Vågenes (Norveška), studentica medicine, 22 god

************************************

Najkraći put do Istine

Za mene su 3 principa najkraći put do istine. Sa jednostavnošću, bez metoda i tehnika, vode do srži razumijevanja funkcioniranja sebe, a i svega.

Romana i njena škola mi je pomogla doći do mnogih spoznaja. Istakla bih jednu – biti ono što jesmo, kakvi smo došli na ovaj svijet, prije nego smo navukli preko sebe razna vjerovanja, učenja, ideje…

Pohađanje škole meni je bilo kao da dolazim doma, uz osjećaj da, konačno, život objašnjen kroz 3 principa ima smisla.

Marija Pavliček

(polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Pozitivne promjene na puno područja

Romanina Škola samoostvarenja donijela mi je pozitivne promjene na puno područja.

Na planu financija došlo mi je rješenje što napraviti s kućom čije su mi režije bile visoke.

Nezadovoljstvo s partnerom, stalni prekidi i mirenja, promijenili su se tako što sam nakon nekog vremena upoznala partnera s kojim i sada dijelim ljubav, povjerenje i razumijevanje.

Popravio mi se odnos s kćerkom. Bolje mogu razumjeti njen pogled na svijet i biti joj podrška.

Dogodila mi se prilika da razvijam svoj talenat slikanja u čemu beskrajno uživam.

Na školi sam upoznala divne ljude u čijem društvu sam uživala i radovala se svačijim pozitivnim pomacima. Još bolje sam vidjela kako životna mudrost progovara kroz Romanine riječi i kako smo svi mi polaznici bili zapravo učitelji jedni drugima.

Fizičko zdravlje mi se također popravilo.

Škola mi je donijela više mira i povjerenja u život.

Od srca, preporučam svima!

Katica Čulo, Vinkovci

(Polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Bila sam na emotivnom dnu

Draga Romana,

već mjesecima kanim da ti se javim, da ti se još jednom zahvalim na svemu što si donijela u moj život. Počeću od spokoja, koji se svakodnevno širi mojim tijelom, do blagostanja u kojem živim. Napokon sama sa sobom i u sebi. Uspijevam sve krizne situacije prihvatiti, jer to je život, izaći iz njih još stabilnija i sretnija.

Bila sam na samom emotivnom dnu kada sam te upoznala, nisam vidjela svjetlo, nisam znala niti gdje da ga tražim. Pomoglo mi je razumijevanje Tri principa, ali mislim da si ti ipak imala ključnu ulogu. Mogla sam do sutra gledati videa i čitati članke, a da li bi sve to razumjela nisam baš sigurna. Drago mi je da sam te upoznala, divna si osoba. Smatram te prijateljem, kao i ekipu iz školice. Predivno iskustvo, nosim vas sve u srcu.

Branka Husanović

(Polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Promjena bez napora

Nakon prvotne zbunjenosti polako su mi stvari počele "sjedati" ali nisam imala osjećaj da mi se događaju velike promjene. Sada vidim puno "malih" ali važnih promjena koje zaista život čine ljepšim i lakšim. Najdivnije od svega je da NIŠTA nisam radila da promjene postignem niti sam ih bila svjesna. Samo sam odjednom primjetila da mi je lakoća postojanja postala svakodnevnica. Hvala na tome!

M. Vučetić

(polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Zaboravila sam na vagu

U vrijeme kad sam počela slušati Tri principa bila sam opterećena izgledom zbog viška kilograma. Nakon jednog razgovora s Romanom o ovoj temi, gdje su mi se razjasnile neke do tada nesvjesne zablude o hrani, sve je krenulo spontano.

Kilogrami su počeli nestajati, bez teškoća, bez dijete, sami od sebe. Bilo mi je OK ako jedem manje, a isto tako i ako pojedem više. Nestalo je samooptuživanja i nezadovoljstva kojeg je bilo previše.

Nakon naših daljnjih radionica i razgovora o Tri principa jedne noći probudila sam se s uvidom da uopće nije važno kako izgledam, glavno je da sam sretna. I kako sam tu istinu stvarno i osjetila, oslobodila sam se misli o kilogramima. Zaboravila sam na vagu, hrana više nije tako važna, a kilogrami se i dalje smanjuju.

Ovo su samo neke promjene od mnogih koje su mi se dogodile. Preporučam svima Tri principa jer život s razumijevanjem ovih principa puno je lakši i jednostavniji.

Dunja

************************************

Svaki susret otvara nova poglavlja u meni

Romanin tekst o buđenju magično me doveo do Tri principa. Do tada nisam odlazila na radionice, nisam se čak pretjerano ni raspitivala o ta famozna Tri principa no nisam dvojila ni sekundu kad sam vidjela najavu seminara u Zagrebu.

Svako od predavanja, samo Romanino prisustvo otvaralo je nova poglavlja mene, istinu u meni s lakoćom. Kako? Ne znam, nekom divnom jednostavnošću bez napora, bez rada, stresa i žurbe. Škola samoostvarenja bila je prirodan idući korak i danas s radošću iščekujem svaki novi životni izazov i daljnje otkrivanje one prave mene.

Hvala ti Romana

Sljedeće svjedočanstvo, nakon škole:

Mijenja život iz temelja

Na Romaninoj školi osjetila sam što znači biti „doma".

Već na prvom susretu znala sam da sam na pravom mjestu. Osjetila sam se prihvaćenom i cjelovitom možda prvi put do tada.

Sve one borbe koje sam imala u životu, kroz život ili protiv života zamijenjene su dubljim razumijevanjem i puštanjem, opuštenim disanjem i lakoćom.

Škola koja mijenja život iz temelja, a u njoj baš ništa ne treba naučiti, samo se prisjetiti svega što duboko u sebi znamo, kroz druženje s divnim ljudima. Magično.

Ivana Belšak

(polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Ništa više nije isto

Draga moja, hvala ti puno za mir koji si donijela u moj život. Sve se počelo slagati na svoje mjesto. Sada imam osjećaj da je moj život konačno moj život. Ništa se nije promijenilo a ništa više nije isto, u pozitivnom smislu.

Dževida Sulejmanović

(polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Divna prijateljstva

Tri principa su donijela mnogo lijepoga u moj život, a jedna od najljepših su divna prijateljstva. Mnogi kolege iz škole i sa seminara postali su mi pravi prijatelji, uvijek spremni saslušati, puni razumijevanja i otvorena srca.

Razumijevanje Tri principa čini ljudske odnose iskrenijima, dubljima i slobodnima. Veseli me da dubini tog razumijevanja nema kraja.

To je nepresušan izvor sreće, a mi smo ga tek otkrili

T.L.

(polaznice Škole samoostvarenja)

************************************

Sve je drugačije

Draga Romana,
Posle tvog seminara meni je sve drugačije. Znala sam da če uticat, ali ipak bi obično vremenom uticaj nekako nestao. U ovom slučaju ja se osječam drugačija. U svakom trenutku, kad mi nešto ne bi odgovaralo, odmah se sjetim tvojih rječi i sve nestane. Čak sam si napravila kratak zapis, kojeg mi uopšte ne treba čitat, jer sam se sasvim povezala sa suštinom Treh principa. Ne znam kako da zahvalim sudbini i presvega tebi na svemu što si nam dala.

Želim ti i dalje uspješan rad i mnogo zainteresiranih slušatelja. Vjerujem, da jih ima sve više.

J.K., Slovenija

************************************

Prihvaćanje sebe

Uvidjela sam da je život nešto predivno. Razumijevanje, spoznaje, druženja...

Kroz slušanje i prihvaćanje drugih došla sam do prihvaćanja sebe.

Iskreno se nadam da će jednoga dana 3 principa postati obvezan predmet u osnovnim i srednjim školama.

Marijana Petrić

(Polaznica Škole samoostvarenja)

************************************

Olakšanje u odnosu s ljudima, ljubav i nježnost prema sebi

Voljela bih da se svatko susretne s tri principa kao i ja kako bi osjelili ljepotu jednostavnosti i olakšanja za nesretna stanja i ograničenja.

Već u prvim susretima s tri principa osjetila sam mir, sreću i ljubav. Takvi osjećaji su me toliko podignuli jer sam osjetila silno olakšanje za koje sam mislila da su moji obrasci preduboki i moje blokade prejake da bi to bilo moguće u mojem životu.

Osjetila sam veliko, za mene najbitnije, olakšanje u odnosu s ljudima, opuštenost i lakoću. Također sam po prvi puta osjetila ljepotu svog bića što je, prije sam vjerovala, kod teškog analitičara i kritičara gotovo pa nemoguće.

Kada god osjećam nemoć jednostavno se sjetim 3 principa i osjetim tu jednostavnost i duboko povjerenje unutar sebe da je sve u redu. Nježnost i ljubav prema sebi me ohrabruju da su moji postupci moji i baš onakvi kakvi trebaju biti. Upravo taj osjećaj da sam sama od sebe prihvaćena je ono za čim sam ja tragala. Da mogu prihvatiti i voljeti sebe. Biti nježna prema sebi. Biti prijatelj sa sobom.

Još jedna predivna stvar koja mi se dogodila sa tri pricipa jest nedavna spoznaja da sam nesvjesno pomogla svojoj dragoj prijateljici. Sama mi je rekla kako sam joj neizmjerno pomogla skrenuvši joj pažnju na to kako kroz misao stvara problem.

Svima preporučam 3 principa koji su poput udaha, a izdah vam je reakcija. Jedna od najdražih reakcija bilo mi je smijanje od srca.

Valentina Milićević  

************************************

Buđenje radosti bića

Već nakon prve konzultacije, kada sam došla kući, dogodilo se nešto neobično. Odjednom je sve "ružno" nestalo! Sav teret koji sam godinama nosila, spao je s mene. Kao da sam napokon progledala. Otkrila sam da je život prekrasan. Od tada, ova dva mjeseca od naših razgovora, sve mi je nekako lakše, sve vidim drugačije, sve mi je lijepo. Iako problema uvijek ima, više ih ne doživljavam kao probleme. Osjećam da se ničega u životu ne bojim, oko ničega ne zabrinjavam, oko ničega ne opterećujem. Uživam u malim stvarima, kapima kiše, lavežu psa, inju na golim granama drveća... Znam da je sve dobro i onako kako treba biti.

Osjećam duševni mir... iznutra mi mir i tišina izviru... Toliko sam sretna, smijem se iz dubine srca i duše. Sve radim s lakoćom. Da imam krila, letjela bih...

Duška Pogačić

************************************

Osjećam se rasterećenije i mirnije

Svaki put kad se čujem s Romanom kaže mi točno ono što trebam čuti! Jasno, razumljivo i strpljivo. Kad god sam bila u nekom od svojih uspona i padova, kad sam bila sretna ili tužna, euforična ili depresivna, uvijek mi kaže pravu stvar! Toliko sam naučila od nje tokom svih ovih godina, ona je sasvim sigurno jedna od osoba koje sam prizvala u svoj život, a koje su utjecale na moju transformaciju.

Razgovori s njom su mi otvorili oči u mnogim aspektima i sada puno bolje razumijem što znači prepustiti se i prihvatiti sve ono što mi donosi život. Osjećam se rasterećenije i mirnije. Bolje i jasnije vidim ono što mi se do jučer činilo kao problem i ovakvo novo gledanje na život mi je tako osvježavajuće i opuštajuće!

Maja, Osijek

***********************************

Jednostavniji i bezbrižniji život

Kako opisati Romanu? Jednostavna, topla, suosjećajna. S Romanom mogu pričati apsolutno o svemu. Ništa je neće šokirati. Najviše mi se sviđa njezin širok pogled na život, znanje s kojim raspolaže i njena pozitivna energija.

Nakon homeopatije i Tri principa, život je postao jednostavniji, bezbrižniji. Uživam u životu, mislim pozitivnije i opuštenija sam. Suprug uživa u svim promjenama i sigurnijoj, emocionalno zrelijoj ženi. Hvala Romana,

E.K.

************************************

Pozitivno razmišljanje s lakoćom

Jedna od jako bitnih stvari koja mi se dogodila nakon seminara je bio osjećaj olakšanja, kao da mi je pao kamen s leđa. Olakšanje što ništa ne moram! Prije toga sam često bila "u grču" jer moram misliti pozitivno i stalno se nešto truditi da bi postigla mir, pa me taj silni uloženi trud dodatno umarao i tako u krug... Isto tako, čitajući razne knjige u potrazi za mirom,  upoznala sam svakave metode da bi mi na kraju bilo još lošije jer zaboravim šta bi trebala raditi i na koji način. Sada "mislim pozitivno" sama od sebe i dobro se osjećam bez ikakvog napora. Ne moram pamtiti ni prakticirati nikakve vježbe, tehnike ili slično. Totalno oslobađajuće!

Moj muž, inače skeptik po prirodi, mi je rekao: „Ne znam što ste radili na seminaru, ali što god da jeste, definitivno je djelotvorno!“

J.T., Karlovac

**************************************

Više volje, energije i opuštenosti

Na samom seminaru sam bila dosta zbunjena, ali već sljedeći dan mi je "sjelo" i prva tri dana mi je bilo fantastično, potpuni spokoj. Odlično sam se osjećala, kao u oblacima. :))) Nakon toga mi je i dalje sve super, iako se, malo po malo, dio starih "obrazaca" vratio, ali ne u potpunosti. Naživciram se katkada, ali sada to definitivno kraće traje i nije toliko intenzivno kao prije. Opuštenija sam, bračni život mi je još bolji nego je bio, a općenito gledajući imam puno više volje i energije za sve!

Čitajući tekstove na Romaninoj stranici imala sam osjećaj da ako razumijem Tri principa bit ću na neki način ravnodušna, distancirana, da neću imati osjećaja. Međutim, sada vidim da je ovo nešto sasvim drugačije od toga. Imam puno manje negativnih osjećaja i puno brže prođu. Tako ostaje puno više prostora... prostora za pozitivne osjećaje.

Seminar mi je puno pomogao i došao je u pravo vrijeme. Preporučila bih ih svakome tko je u potrazi za boljom kvalitetom života.

Ivana, Zagreb

**********************************

Smanjene analize, spoznaja da ništa ne moram, unutarnji mir

Nakon seminara dogodile su se mnoge promjene u mom unutarnjem svijetu. Činjenica da mogu jednostavno otpustiti misli koje me vode krivim smjerom znatno su mi promjenile život. Također, spoznaja da ništa ne moram stvarno mi je pomogla da brže i bolje izvršim svoje obveze i budem zadovoljna svojim djelima. Prilično sam smanjila svoje analize (da li je bolje ovako ili onako...).

Često sam u stanju unutarnjeg mira sa sobom i svijetom oko sebe. Ponekad me još uvijek iziritiraju sitnice ili ponašanje drugih, ali to vrlo brzo otpustim. Sveukupno - veliki napredak!

Adriana, Otok Krk

**********************************

Oprost, lakoća i radost življenja

Nakon seminara doživjela sam puno promjena, sasvim sam nova osoba. Sve sam si oprostila, osjećam izuzetnu lakoću i radost življenja.

Marija Toromanović