Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

(Tekst iz knjige HOMEOPATIJA ZA SVAKOGA)


NAPOMENA:
Za korištenje tkivnih soli kod kroničnih tegoba najbolje je obratiti se homeopatu ili nekom drugom terapeutu koji ih poznaje i koristi.


Schüsslerove (Šuslerove) soli, još zvane i tkivne ili biokemijske soli, su posebni homeopatski medicinski proizvodi napravljeni od 12 glavnih vrsta tjelesnih soli, tj. minerala koje ljudsko tijelo prirodno sadrži.

Mogu se koristiti kao dodaci prehrani (na određeno vrijeme) ili za liječenje. Prema dr. Schüssleru, kad neke soli ima u premalim ili prevelikim količinama u organizmu, dolazi do bolesti. Metoda liječenja tkivnim solima se zasniva na fiziološkoj činjenici da su ovi anorganski sastojci osnovni „građevni materijal” organa i tkiva i da su neophodni za cjelovitost njihove strukture i funkcionalnosti.

Održavanje stabilnog metabolizma unutar stanica je ovisno o prisutnosti tih soli u pravom omjeru u tekućini koja okružuje stanicu. Ljekarnički način pripravljanja Schüsslerovih soli je isti kao i način pripravljanja homeopatskih remedija – soli se potenciraju (razrjeđuju i tresu) u omjeru 1:10, ali samo mali broj puta. Tako su potencije tih pripravaka niske, obično 6X ili 12X. To znači da u sebi još uvijek sadrže vrlo male doze materijalnih (kemijskih) svojstava, dok ih pripravci u potencijama iznad 24X više nemaju. Ovako potencirane soli imaju jača energetska svojstva nego minerali u kemijskom obliku.

Zbog tih svojstava su iste doze sposobne i smanjiti i povećati količinu nekog minerala u tijelu, kao i smanjiti je u jednoj vrsti tkiva, a povećati u drugoj – dakle uravnotežiti je prema potrebi. Primjerice, Calcarea fluorica je dobra za kosti i vezivna tkiva. Ona može pomoći kad tkiva koja trebaju biti meka (npr. tetive i ligamenti) postanu kruta i nefleksibilna, ali isto tako i kad tkiva koja trebaju biti kruta i čvrsta (npr. kosti) postanu meka.

Ovim solima se ne možete predozirati ili imati štetne popratne pojave kao kad uzimate dodatke prehrani (npr. kalcij ili željezo). Kod uzimanja Schüsslerovih soli s kalcijem (Calcarea fluorica i Calcarea phosphorica), kalcij odlazi u kosti i očvršćuje ih, a ne u zglobove i bubrege gdje može uzrokovati koštane izrasline i kamence. Neke osobe prirodno slabo asimiliraju određeni mineral i uvijek im ga nedostaje bez obzira kolike količine konzumirali, što naposljetku dovodi do bolesti. Tkivne soli (kao i drugi homeopatski pripravci) poboljšavaju sposobnost organizma da apsorbira minerale. Ako postoji značajni nedostatak nekog minerala, uz tkivne soli ga treba uzimati i u dovoljnim količinama kroz hranu ili dodatke prehrani.

Schusslerove ili tkivne soli su sljedeće:
Calcarea fluorica (kalcijev fluorid)
Calcarea phosphorica (kalcijev fosfat)
Calcarea sulphurica (kalcijev sulfat)
Ferrum phosphoricum (željezni fosfat)
Kalium muriaticum (kalijev klorid)
Kalium phosphoricum (kalijev fosfat)
Magnesium phosphoricum (magnezijev fosfat)
Natrium muriaticum (natrijev klorid)
Natrium phosphoricum (natrijev fosfat)
Natrium sulphuricum (natrijev sulfat)
Silicea (silicijev dioksid)

Hahnemann (otac homeopatije) je još i prije Schüsslera primijetio da ove, u krutom stanju relativno inertne tvari, postaju vrlo iscjeljujuće kad se pripreme na pravi način. Krajem 19. stoljeća se dr. Schüssler više pozabavio ovom temom i napisao nekoliko djela u kojima je opisao terapeutsko djelovanje tih soli. One se danas koriste u homeopatiji kao i u drugim komplementarnim i alternativnim terapijama, a propisuju ih i neki liječnici konvencionalne medicine.

Schüsslerove soli se mogu koristiti za akutne i kronične tegobe. Može se koristiti i više soli u kombinaciji. Mogu se kupiti u obliku globula, praška ili tekućine. Uobičajeno doziranje je 2-5 globula (promjera oko 3 mm) u potenciji 6X ili 12X, tri puta na dan. Trajanje terapije ovisi o tegobi. Primjerice, kod akutnih bolesti terapija može trajati nekoliko dana do četiri tjedna, a kod kroničnih i mjesecima.

Nekoliko primjera:

Tanka kosa i nokti koji lako pucaju: Silicea, 2-3 puta na dan, 1-2 mjeseca

Osteoporoza, problematično i sporo nicanje zuba kod djece: Calcarea fluorica + Calcarea phosphorica +Silicea, 2-3 puta na dan, nekoliko tjedana (za nicanje zuba), 6-24 mjeseca (za osteoporozu).

Anemija: Ferrum phosphoricum, 2-3 puta na dan, 1-4 mjeseca (preporučuje se konstitucijski homeopatski tretman).

Ubod insekata: otopinu Natrium muriaticuma 6X utrljajte u ubodeno mjesto i bol će proći.

Istrošen živčani sustav (osoba se osjeća kao da je „vreća živaca“, nervozna je, lako se trza, umorna, pospana i sl.): Kalium phosphoricum, 2-3 puta na dan, 2-4 tjedna (preporučuje se konstitucijski homeopatski tretman).

Neuralgični i drugi bolovi (koje ublažava toplina): Magnesium phosphoricum, prema potrebi.