Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

(Većina materijala iz knjige Homeopatija za svakoga, Romana Đekić)

Broj kvalitetnih istraživanja koja potvrđuju djelotvornost homeopatije je svakim danom sve veći. Statistike o zadovoljstvu pacijenata homeopatskim tretmanom su također vrlo pozitivne.

Rezultati istraživanja bili bi zasigurno još bolji kad bi uvjeti istraživanja bili prilagođeni homeopatiji, a ne metodama liječenja konvencionalne medicine. Jedan od glavnih načela u homeopatiji je individualizacija tretmana, odnosno prilagođavanje tretmana svakoj osobi posebno, što se rijetko koristi u istraživanjima.

Statistike o zadovoljstvu pacijenata svojim homeopatskim tretmanom pokazuju da u prosjeku oko 70% pacijenata ima značajna poboljšanja simptoma i zdravlja općenito (detalji su navedeni niže). Većinom su to pacijenti kojima konvencionalna medicina nije uspjela pomoći.

 

Slijedi nekoliko primjera kvalitetnih istraživanja, anketa i ostalih podataka.

 

Meta-analize (analize rezultata većeg broja istraživanja)

Dvostruko-slijepa, placebo kontrolirana klinička ispitivanja

Ostala istraživanja

Statistike o zadovoljstvu pacijenata

Uspjesi kod epidemija

 

OSTALA ISTRAŽIVANJA

Problemi dišnih puteva
U studiji u kojoj je sudjelovalo 30 homeopata i liječnika, u četiri zemlje i 500 pacijenata koji su patili od barem jedne od sljedećih bolesti – tegobe gornjih dišnih puteva uključujući alergije, tegobe donjih dišnih puteva uključujući alergije ili tegobe s ušima. Od 456 pacijenata, 281 je dobio homeopatski tretman, a 175 konvencionalni. Primarni kriteriji za rezultate su bili reakcija na tretman, definiran kao izliječen ili značajno poboljšanje nakon 14 dana tretmana. Rezultati su pokazali izlječenje/značajan napredak kod 82,6% homeopatski liječenih nasuprot 67,3% konvencionalno liječenih. Autori su zaključili da se homeopatija pokazala djelotvorna barem koliko i konvencionalna medicina kod ovih vrsta tegoba.
Reiley D, Fischer M, Singh B, Haidvogl M, Heger M. Homeopathy and conventional medicine: an outcomes study comparing effectiveness in a primary care setting. J Altern Complement Med 2001; 7:149–59.

 

Akutna upala sluznice nosa i nosnog ždrijela (rinitis, rinofaringitis)
Studija u kojoj je uspoređivano djelovanje homeopatskih pripravaka i antibiotika kod djece (18 mjeseci do 4 godine starosti) kroz period od 6 mjeseci. Studija je pokazala da su homeopatski pripravci znatno bolji od antibiotika s obzirom na broj ponavljanja tegoba, broj nastalih komplikacija i kvalitetu življenja. Homeopatska terapija je također bila bolja s obzirom na manju cijenu tretmana i manje bolovanja koja su zbog bolesti djece roditelji trebali tražiti.
Trichard M, Chaufferin G, Nicoloyannis N. Pharmacoeconomic comparison between homeopathic and antibiotic treatment strategies in recurrent acute rhinopharyngitis in children. Homeopathy 2005; 94(1):3-9.

 

Upala srednjeg uha
Studija u kojoj je uspoređivano djelovanje homeopatskog i konvencionalnog liječenja. Zaključak studije: homeopatija bi trebala biti prvi izbor liječenja kod upale uha. Pokazano je da je srednje trajanje boli dva dana kod homeopatske grupe, a tri dana kod grupe liječene konvencionalnim lijekovima. 70,3% djece homeopatske grupe nije imalo infekcije u sljedećih godinu dana. Ona koja su ih dobila, imala su najviše tri infekcije, dok ih je iz konvencionalne grupe imalo 43.5% i to do šest infekcija. Samo 5 od 103 djeteta homeopatske grupe je trebalo antibiotski tretman.
Friese KH, Kruse S, Ludtke R, Moeller H. Homeopathic treatment of otitis media in children: comparisons with conventional therapy. Int J Clin Pharmacol Ther 1997; 35: 296-301.

 

Kronična sekretorna upala srednjeg uha kod djece
U toj studiji 75% djece tretirano homeopatijom je imalo normalan timpanogram (pokazatelj tlaka u srednjem uhu ili prohodnost Eustahijeve tube), nasuprot 31% djece tretirano konvencionalnim metodama. Manji postotak djece u homeopatskoj grupi je imalo oštećenje sluha veće od 20dB, iako razlika nije bila statistički značajna.
Harrison H, Fixsen A, Vickers A. A randomized comparison of homoeopathic, standard care for the treatment of glue ear in children. Compl Therap Med 1999; 7: 132–5.

 

Akutni sinusitis
Korišten je kombinirani homeopatski pripravak za sinusitis kod 119 pacijenata. Svi simptomi su se značajno ublažili u prosjeku nakon 4.1 dana. Samo jedan pacijent je trebao antibiotike.
Adler M. Efficacy, safety of a fixed-combination homeopathic therapy for sinusitis. Adv Ther 1999; 16: 103–11.

 

Osteoartritis
U ovoj studiji je 65 ljudi s osteoartritisom podijeljeno u dvije grupe. Dvostruko-slijepim procesom su dobili homeopatski pripravak ili acetaminofen (paracetamol), uobičajeni lijek protiv bolova u SAD-u. Rezultati su pokazali da su homeopatski pripravci uspješnije od acetaminofena umanjili bolove i nisu proizveli nikakve negativne popratne pojave.
Shealy CN, Thomlinson RP, Borgmeyer V. Osteoarthritic pain: a comparison of homeopathy and acetaminophen. American Journal of Pain Management 1998; 8:89-91.

 

Tegobe u menopauzi
Od 102 pacijenta, 81,4% je iskusilo poboljšanje nakon homeopatskog tretmana. Glavni simptomi koji su se smanjili ili nestali su bili valovi vrućine (valunzi), znojenje, umor, tjeskoba, problemi sa spavanjem, promjene raspoloženja i glavobolje. Svim ženama je bila preporučena homeopatska terapija iz jednog od sljedećih razloga: terapija hormonima im nije pomogla; nisu smjele uzimati terapiju hormonima zbog rizika od karcinoma; morale su prestati uzimati terapiju hormonima zbog popratnih pojava. Tretman je u prosjeku trajao 5 mjeseci.
Relton C, Weatherley-Jones E. Homeopathy service in a National Health Service community menopause clinic: audit of clinical outcomes. Journal of the British Menopausal Sociaety 2005; 11(2):72-3.