Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

(Većina materijala iz knjige Homeopatija za svakoga, Romana Đekić)

Broj kvalitetnih istraživanja koja potvrđuju djelotvornost homeopatije je svakim danom sve veći. Statistike o zadovoljstvu pacijenata homeopatskim tretmanom su također vrlo pozitivne.

Rezultati istraživanja bili bi zasigurno još bolji kad bi uvjeti istraživanja bili prilagođeni homeopatiji, a ne metodama liječenja konvencionalne medicine. Jedan od glavnih načela u homeopatiji je individualizacija tretmana, odnosno prilagođavanje tretmana svakoj osobi posebno, što se rijetko koristi u istraživanjima.

Statistike o zadovoljstvu pacijenata svojim homeopatskim tretmanom pokazuju da u prosjeku oko 70% pacijenata ima značajna poboljšanja simptoma i zdravlja općenito (detalji su navedeni niže). Većinom su to pacijenti kojima konvencionalna medicina nije uspjela pomoći.

 

Slijedi nekoliko primjera kvalitetnih istraživanja, anketa i ostalih podataka.

 

Meta-analize (analize rezultata većeg broja istraživanja)

Dvostruko-slijepa, placebo kontrolirana klinička ispitivanja

Ostala istraživanja

Statistike o zadovoljstvu pacijenata

Uspjesi kod epidemija

 

META-ANALIZE
(meta-analiza je analiza rezultata većeg broja istraživanja)

Od 105 kontroliranih ispitivanja, 81 je pokazalo pozitivne rezultate liječenja homeopatijom. Većina ispitivanja su pokazala rezultate u korist homeopatije čak i među nasumice odabranim ispitivanjima koja su dobila oznaku visoke kvalitete za sve metodološke kriterije. Autori su izjavili: “Količina dokaza o djelotvornosti homeopatije, čak i kod najkvalitetnijih istraživanja, nas je iznenadila. Osnovano na tim činjenicama, bili bismo spremni prihvatiti ideju da homeopatija može biti djelotvorna, samo kad bi nam njeni mehanizmi djelovanja bili poznatiji. [...] Dokazi prikazani u ovom pregledu su vjerojatno dovoljni za postavljanje homeopatije kao uobičajene terapije za određene indikacije”.
Kleijnen J, Knipschild P, ter Riet G. Clinical trials of homoeopathy. British Medical Journal 1991; 302:316-23.

Meta-analiza 89 istraživanja o djelovanju homeopatskih remedija nasuprot placeba je pokazala da su remedije imale 2.45 puta bolji rezultat. Ova meta-analiza je uključivala 186 placebo-kontroliranih ispitivanja do 1996. Godine, od kojih je 89 kvalitetnih bilo korišteno za analizu. Kad su poslije uzeta u obzir samo visoko kvalitetna istraživanja izdana u Medline priznatim časopisima, homeopatija se pokazala 1.97 puta bolja što je statistički značajan rezultat. Glavni zaključak je bio da rezultati „nisu kompatibilni s hipotezom da je homeopatija djelotvorna zbog placebo efekta. Ako bi rezultati novih ispitivanja pokazali da nema razlike između homeopatije i placeba, trebali bismo imati 923 takva ispitivanja s 118 pacijenata u svakom od njih, da bi rezultati bili izjednačeni”.
Linde K, Clausius N, Ramirez G & et al. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? A meta-analysis of placebo-controlled trials. Lancet 1997;350:834-43.

Sistematski pregled rezultata 93 neovisnih, nasumice odabranih, kliničkih ispitivanja pokazao je da homeopatija ima pozitivne rezultate kod tretiranja dječjeg proljeva, fibrozitisa, peludne hunjavice, gripe, bolova, popratnih pojava kemoterapije ili radioterapije, iščašenja i infekcija gornjih dišnih puteva.
Mathie R. The research evidence base for homeopathy: a fresh assessment of the literature. Homeopathy 2003;92: 84-91.

HMRG (Homeopathic Medicine Research Group – tim istraživača homeopatske medicine) je napravio izvještaj o analizi 184 kontroliranih kliničkih ispitivanja odabranih po visokim standardima, koji su uključivali 2617 pacijenata. Rezultat je bio statistički visoko značajan (p=0.000036) te je indicirao da je homeopatija djelotvornija od placeba. Istraživači su zaključili da se “hipoteza da homeopatija nema efekta može odbaciti sa sigurnošću”.
Report to the European Commission directorate general XII: science, research and development. Vol 1 (short version). Brussels: European Commission 1996:16-7.

Meta-analiza 3 studije je pokazala visoko značajne rezultate (p=0.008) odnosno da je homeopatija vrlo djelotvorna u liječenju dječjeg proljeva. (Svjetska organizacija zdravstva smatra dječji proljev problemom broj 1 u svijetu jer milijuni djece u zemljama u razvoju umiru zbog dehidracije).
Jacobs J, Jonas WB, Jimenez-Perez M, Crothers D. Homeopathy for childhood diarrhea: combined results and meta-analysis from three randomized, controlled clinical trials. Pediatr Infect Dis J 2003; 22(3):229-34.