Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

(Većina materijala iz knjige Homeopatija za svakoga, Romana Đekić)

Broj kvalitetnih istraživanja koja potvrđuju djelotvornost homeopatije je svakim danom sve veći. Statistike o zadovoljstvu pacijenata homeopatskim tretmanom su također vrlo pozitivne.

Rezultati istraživanja bili bi zasigurno još bolji kad bi uvjeti istraživanja bili prilagođeni homeopatiji, a ne metodama liječenja konvencionalne medicine. Jedan od glavnih načela u homeopatiji je individualizacija tretmana, odnosno prilagođavanje tretmana svakoj osobi posebno, što se rijetko koristi u istraživanjima.

Statistike o zadovoljstvu pacijenata svojim homeopatskim tretmanom pokazuju da u prosjeku oko 70% pacijenata ima značajna poboljšanja simptoma i zdravlja općenito (detalji su navedeni niže). Većinom su to pacijenti kojima konvencionalna medicina nije uspjela pomoći.

 

Slijedi nekoliko primjera kvalitetnih istraživanja, anketa i ostalih podataka.

 

Meta-analize (analize rezultata većeg broja istraživanja)

Dvostruko-slijepa, placebo kontrolirana klinička ispitivanja

Ostala istraživanja

Statistike o zadovoljstvu pacijenata

Uspjesi kod epidemija

 

DVOSTRUKO-SLIJEPA, PLACEBO KONTROLIRANA KLINIČKA ISPITIVANJA

 

Hiperaktivnost i nedostatak pažnje kod djece
Napravljeno je dvostruko-slijepo, placebo kontrolirano ispitivanje koje je imalo tri faze. U prvoj fazi propisan je homeopatski konstitucijski lijek za 83 djece između 6 i 16 godina dijagnosticiranih s ADHD (nedostatak pažnje s hiperaktivnošću). Samo pacijenti kojima je bilo 50% bolje (62 od 83) su sudjelovali u drugoj i trećoj fazi, u kojima su naizmjence dobili placebo ili homeopatski lijek. Rezultati su pokazali da djeci nije bilo bolje dok su dobivali placebo, a nastavili su napredovati kad su dobivali lijek. Autori su donijeli zaključak da postoje čvrsti znanstveni dokazi o djelotvornosti homeopatije u tretiranju ADHD, posebno u području ponašanja i kognitivnih funkcija (percepcije, pamćenja, razmišljanja i odlučivanja).
Frei H, Everts R, et al. Homeopathic treatment of children with attention deficit hyperactivity disorder: a randomized, double blind, placebo controlled crossover trial. European Journal of Pediatrics 2005; 164(12).

 

Fibromijalgija
U istraživanju individualiziranog homeopatskog tretmana nasuprot placeba zaključeno je da je individualizirano propisan homeopatski lijek bolji od placeba u smanjenju boli i poboljšanju kvalitete života i sveukupnog zdravlja osoba s fibromijalgijom.
Bell IR, Lewis DA 2nd, et al. Improved clinical status in fibromyalgia patients treated with individualized homeopathic remedies versus placebo. Rheumatology 2004; 43: 577-582

 

Reumatoidni artritis
Ovo je bilo prvo istraživanje od sredine 19. Stoljeća u kojem su sudjelovali i homeopati i konvencionalni liječnici. Korištena je individualizirana terapija. Polovica od 46 pacijenata je dobila homeopatski lijek, a polovica placebo. Obje grupe su nastavile koristiti svoje uobičajene antiupalne lijekove. Nakon tri mjeseca rezultati su pokazali statistički značajna poboljšanja kod ljudi koji su primali homeopatsku terapiju, dok nije bilo statističke razlike kod onih koji su dobivali placebo.
Gibson RG, Gibson SLM, MacNeill AD, Buchanan WW. Homeopathic therapy in rheumatoid arthritis: evaluation by double-blind clinical therapeutic trial. British Journal of Clinical Pharmacology 1980; 9(5): 453-9.

 

Gripa
Ispitivanje izvršeno na 372 pacijenta je ponovilo rezultate dobivene u pokusu na 487 pacijenata. Oba ispitivanja su pokazala statistički značajne pozitivne rezultate u terapiji homeopatskom remedijom Oscillococcinum kod pacijenata sa simptomima gripe.
Papp R, Schuback G, Beck E. Oscillococcinum in patients with influenza-like syndromes: A placebo-controlled double-blind evaluation. The British Homeopathic Journal 1998; 87(2):69-76.

 

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB)
Istraživanje provedeno o utjecaju homeopatskog lijeka Kalium bichromicum 30C na kronično plućno bolesne osobe s poviješću pušenja i KOPB. Pedeset pacijenata je dobilo remediju ili placebo. Količina izlučevina se značajno smanjila kod osoba koje su dobile Kalium bichromicum. Mehaničko izvlačenje izlučevina iz pluća se kod istih moglo napraviti puno ranije nego je uobičajeno. Također je sveukupan broj dana koji su trebali provesti u bolnici kod homeopatski liječenih bio značajno manji (u prosjeku 4.2 nasuprot 7.68 dana). Ovi podaci naznačuju da Kalium bichromicum (potencirani kalij bikromat) može pomoći smanjenju količine rastezljivih izlučevina iz dušnika kod pacijenata s KOPB.
Frass M, Dielacher C, et al. Influence of potassium dichromate on tracheal secretions in critically ill patients. Chest 2005; 127 (3): 936-41.

 

Peludna hunjavica, astma i višegodišnji rinitis
Dvostruko-slijepo kliničko ispitivanje u kojem se usporedilo homeopatske pripravke napravljene od uobičajenih alergena (drveća, trave i korova) s placebom. 40 pacijenata je tretirano u periodu od 4 tjedna. Rezultati su pokazali značajne pozitivne promjene u homeopatski tretiranoj grupi nasuprot placebo grupe (p<0.05). Nije bilo negativnih popratnih pojava.
Kim LS, Riedlinger JE, et al. Treatment of seasonal allergic rhinitis using homeopathic preparation of common allergens in the southwest region of the US: a randomized, controlled clinical trial. Ann Pharmacother. 2005;39(4):617-24.