Knjiga

Više o knjizi

Ogledne stranice:
Homeopatija za
svakoga.pdf

 

(Tekst iz knjige HOMEOPATIJA ZA SVAKOGA)

Cvjetne esencije su kapi proizvedene od cvijeća koje se koriste u terapeutske svrhe. Vrlo su blage, a istovremeno i vrlo „duboke“ u svom djelovanju.

Ovdje ćemo spomenuti Bahove kapi, Australske bush esencije i Baileyeve esencije.

Najviše se koriste kod emocionalnih i psihičkih problema, uključujući i podsvjesne razine. Rjeđe se koriste za fizičke tegobe iako često i one nestanu kada je emocionalni/psihički uzrok uklonjen. Vrlo dobro upotpunjuju homeopatiju i druge metode liječenja. Danas ih koriste mnogi liječnici i alternativni terapeuti, veterinari, psiholozi, stomatolozi, iscjelitelji i drugi.

Najčešće se pripravljaju tako da se cvijeće ubere kada je u punom cvatu, stavi u svježu vodu u staklenu zdjelu i ostavi stajati nekoliko sati na suncu. Sunčeva energija pomaže da esencija cvijeća ostane u vodi. Cvijeće se zatim izvadi, a u vodu s esencijom se stavlja alkohol kao konzervans. To je osnovni princip dobivanja cvjetnih esencija, iako postoje i drugi.

Povijest korištenja cvjetnih esencija datira još iz doba prije Krista. Mnogi narodi su ih koristili za liječenje i za očuvanje zdravlja općenito. Australski Aborigini te narodi drugih kultura kao što su egipatska, malajska i afrička su odavno znali za cvijeće koje može pomoći kod određenih emocionalnih problema. U 16. Stoljeću je slavni liječnik i filozof Paracelsus skupljao rosu s cvijeća (nakon što ju je sunce energiziralo) i uspješno je koristio za liječenje.

Prvi set esencija novijeg doba, zvane Bachove kapi, je napravio engleski liječnik i homeopat Edward Bach. Dr. Bach je bio mišljenja da nam bolest služi kao pokazatelj da smo skrenuli s puta svoje životne svrhe i da nismo u duhovnoj ravnoteži. Na neki način, bolest je dar koji nam svojim Simptomima i znakovima ukazuje na koji način smo se odmakli od svog centra i od onoga zbog čega smo došli na ovaj svijet. Međutim, ove znakove treba znati protumačiti. Danas postoje mnoge knjige46 koje govore o njihovu tumačenju.

Primjerice, artritis može ukazivati da previše kritizirate sebe ili druge, problemi s koljenima nepopustljivost i tvrde, nefleksibilne poglede na svijet, a doživljene nezgode potisnutu frustraciju. Djeca i životinje mogu „preuzeti” problem od nekoga iz obitelji i tada razviti bolest. Iako u mnogim slučajevima ova tumačenja mogu biti točna, svaka osoba je različita i bolje razumijevanje bolesti će se postići individualnim radom s holističkim terapeutom, psihijatrom, psihologom i sl.

Ljepota cvjetnih esencija je u tome što su potpuno netoksične i u punom smislu riječi samo-regulirajuće, odnosno nema opasnosti od predoziranja. Ne morate biti terapeut kako biste izabrali esencije za sebe. Ipak, poželjno je konzultirati terapeuta kada radite na dubljim i podsvjesnim stvarima (onima kojih niste sami svjesni). Esencije se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji s drugim esencijama iz istog ili različitog seta. Također se mogu koristiti zajedno s drugim načinima liječenja. Sigurne su za upotrebu i za djecu i trudnice, a mogu se davati i životinjama.

BACHOVE KAPI

AUSTRALSKE BUSH CVJETNE ESENCIJE

BAILEY ESENCIJE